Pozdě, ale přece

11.09.2010 11:41

Konečně jsem hodila na web fotky z letošních Pivních. Další foto je na rajčeti - mates 150 a aja 1930. Dostaneš se tam přes OBLÍBENÉ ODKAZY.

Hodně lidiček chtělo recept na slaninovou polévku, kterou jsem uvařila na Pivní. Takže tady je i pro ostatní nebo i pro ty, kterým jsem slíbila, že jej pošlu emailem a zapomněla jsem.

Slaninová polévka s vejci

Potřebujeme:

30 g másla, 1 cibule, 40 g anglické slaniny, 20 g hladké mouky, 100 ml smetany, 300 ml mléka, 1 l masového vývaru (i z masoxu), sůl, pepř bílý mletý, 2 PL nasekané pažitky, na ozdobu snítky kerblíku, 4 vejce natvrdo, 4 plátky anglické slaniny, někdy přidávám na tenká kolečka nakrájenou mrkev nebo tenké proužky celeru řapíkatého nebo jemňoulince nakrájený porek.

Jak na to:

Na másle osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme anglickou slaninu rozkrájenou na kostičky a orestujeme. Zasypeme hladkou moukou a lehce osmahneme.
Smetanu (já dávám šlehačku) rozšleháme s mlékem a vlijeme do kastrolu s vývarem, přidáme orestovanou cibulku s anglickou slaninou (kdo chce přidá nakrájenou mrkev), vývar osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. Nezapomínáme míchat. Před koncem varu (kdo chce, přidá proužky celeru řapíkatého nebo pórek).
Polévku na talíři zdobíme nakrájenými vajíčky na kolečka, sekanou pažitkou, snítkou kerblíku a orestovaným plátkem slaniny.

 

Přeji dobrou chuť

—————

Zpět